Nekrolog James L Hardy - Mr. Jim

 

Af: Steen Vinkel / 27.08.12 09:13:00

James, eller i daglig tale Jim Hardy, døde d. 28. juli og med ham er epoken, med en Hardy i ledelsen af det historiske engelske firma foreløbigt slut.

James Leighton Hardy var født i Alnwick I 1927, som søn af William Hardy og dermed barnebarn af firmaets grundlægger, ligeledes Wiliam Hardy, som slog sig ned i byen i Northhumberland som våbensmed i 1872.

At lave en kort og retfærdig beskrivelse af firmaet, deres betydning, deres grejer og de tilknyttede personer i en nekrolog, overfor et fiskende publikum vil jeg slet ikke forsøge på, blot fremhæve nogle enkelte måske perspektiverende betragtninger.

Eksempelvis at i markedsføringen, linkede Hardy og Rolls Royce flere gange, hvilket automatisk placerer firmaernes renomme som komplementerende størrelser. Slogans, der ville lyde prætentiøse andre steder, gav mening i Hardys kontekst: "Second too none" eller "Makers of the worlds finest tackle by putting everything we know into everything we make". Eller som Jim sagde, da de søgte om at få lov til give Charles og Diana en bryllupsgave, blev dette modtaget meget vel af "Prince of Wales".
Jim Hardy sluttede sig til familiefirmaet ret sent, han havde været Husar i militæret og fået en ingeniøruddannelse blandt andet hos Vickers, før han startede på gulvet for at lære de forskellige afdelinger at kende. Da Hardy blev opkøbt af Harris & Sheldon group i 1967, blev han marketingdirektør samtidigt med at han stadigt satte sit præg på produktionen og senere også på den historiske side af firmaet.

Personligt mødte jeg Jim Hardy første gang, under et besøg tilbage i 1987, vi (Guldmanns salgschef og undertegnede) var der som Mr. Hardys personlige gæster, da han et par år i forvejen havde været tilsvarende i Korsør.

Jeg oplevede ham som en behagelig "Esquire", taktfuld og korrekt også ud på aftenen, hvor han gerne ville tale om sin passion for casting. Han var da også flere gange tidligere verdensmester i fluekast og havde sat et hav af rekorder.

Vi kunne forstå at hans foretrukne fiskeri var i det lokale vandløb "Coquet", der havde det hele at byde på, fra små til store forhold, fra det rolige vandløb imellem frodige "rolling hills" og til stride strømme i barske omgivelser. Ærgerligt at vi ikke kunne finde tid til et besøg ved vandet i de fem dage vi var der. Der blev dog tid til at Mr. Jim, kunne rette på min kastestil, der dengang var, som han sagde det, meget amerikansk (uskøn og sjusket) men at jeg trods alt fik fluen derhen, hvor den skulle.

Med Mr. Jim Hardys bortgang er fiskeverdenen blevet et fattigere sted og der vil mangle en stor personlighed og kulturbærer i verden.

Æret være hans minde.

Jim Hardy. Født 4. marts 1927, død 28.juli 2012