Lidt om ældre Odense agn

Hermed en lille og overfladisk appetitvækker om noget af det fynske grej. Efter efterårsauktionen og ansporet af det engagerede salgs arbejde for Ry-fi kataloget, kom jeg til at tænke lidt på Odense grejet.

Jeg ringede til Gunnar Jacobsen (GJ), tidligere Sportscentrum og spurgte, Øh?

GJ kom i lære hos Erik Andersen (EA), ERIKA, i 1956. Firmaet lå da Christiansgade 57 og havde handlet med fiskegrej fra sidst i trediverne. Sidst i halvtredserne var der ca 10 ansatte og der blev handlet meget fiskegrej. Op til ca 100 forskellige fiskestænger, i glasrør, splitcane og composit materialer, blev sendt kloden rundt. Et af flere kuriosa, var en 14´ glasrørsstang i et stykke som blev eksporteret til sydamerika.

De kendte blink med det vingede Erika stempel, blev efter alt at dømme, standset ud hos Gregersen på Døckerslundsvej i Odense. Noget er blevet lavet hos Niel og igen andet hos Halk.

EA sælger firmaet i 1959 til Steen Knudsen i Esbjerg som kører det videre i 2 til 3 år, hvorefter det lukker. Det kan i øvrigt nævnes, at Steen Yde var repræsentant for firmaet hen mod slutningen.

EA der var mormon, emigrerede til Utah efter salget, hvor han blandt meget andet startede et brøndgraverfirma.

GJ er en slags rød tråd i grejbranchen på fyn. Efter et par afstikkere, bliver GJ ansat hos OBI sport i Kongensgade i 1963. Dette varer til 1965, hvor GJ køber "Sportscentrum" af Knud Kristensen (KK), stangbyggeren bag "SAVONA" stængerne. KK kunne i en række år herefter mødes i Sportscentrum. Samme GJ var ligeledes manden bag "Fynske Lystfiskere" og de famøse grøndlands caravelle fisketure. GJ har aldrig lagt skjul på sine meninger, som eksempelvis omkring abulon / platil soft sagen eller Strens kendte "slidstyrke" fup test.

C F endegrejet er et andet af de "store" fynske navne. Det var Carl Frederiksen, Dronningensgade 12 Odense. Af mange bedre kendt som Carl "krudt", fordi han ligeledes handlede med jagt tilbehør. Han er startet omkring 1930 og firmaet bliver videreført frem til 1965 af sønnerne Harry og Åge. GJ købte et stort skilt med "Fiskegrej" da CF lukkede og som man efterfølgende kunne se i Sportscentrum

En anden af de fynske stangbyggere der bør nævnes, var Anders Nielsen, som hørte til på Sdr. Boulevard hvor han lavede de smukke "ANO" stænger.

Som et kuriosum til stangbygningen, kan det nævnes at også de fynske, mere eller mindre producerede deres tonkin lager ud også stoppede. Dette i de knap tyve års eksport stop der var fra de bedste områder i østen. Da så eksporten igen kunne startes, var de store firmaers derboende indkøbs eksperter væk, hvilket de kommendes års dårlige cane bar præg af.

GJ var ikke vidende om nogen former for overlevet papir dokumentation, hvis der fandtes noget må det være hos tidligere kunder. Altså ingen brochurer eller kataloger, ak.

Hvis nogen har mod på at tage bolden op, kan dette måske være stedet.

Med petri broderlig hilsen

Steen vinkel