RAPALA

 

Rapala i ask copy

En rigtig sjældenhed, tidlig bark Rapala i orginalæske, foto Svensk grejsamler

 

Rapala tidsparametre

De efterfølgende parametre, er egne observationer, formodninger og estimater ud fra samme. Konkrete oplysninger har jeg kun fundet i begrænset udstærkning. De er indsamlet over et par årtier og flere har bidraget, blandt andet et par Rapala ansatte, tilbage i firserne og halvfemserne.

De ældste er de oprindelige hjemmelavede flydende 11 cm. De første der blev handlet lokalt i Finland fra sidste halvdel af trediverne. De næste størrelser var 9cm. og 13cm. disse måtte dog vendte til efter krigen og nok omkring 1950 eller i starten af samme årti.

Herefter blev udbudet gradvist forøget, stille og roligt, med andre modeller og synkende (Upova), flydende (kelluva).

 

De mere synlige ændringer må være, fra de tidligste håndlavede og til omkring halvtreds. Her trådte de ind i en mere homogen tidsalder, givetvis takket være en begyndende maskinfremstilling. Dette falder også i en logisk forlægelse af præmieringerne, se æsken ovenfor, 1949 og 1950.

 

Øjnene: Jo mindre og jo længere fremme mod frontøjet, des ældre.

 

3-gl-kroppe

 

Her ses tydeligt hvor langt fremme og hvor små øjnene er, endvidere den "fladere" kropsform.

 

Skeen: Op til engang i starten af 1970érne står der på langt de fleste, "original rapala" med sort i selve skeen. Bortset fra de oprindelige håndlavede som kan findes med initialer i skeen, alt efter hvilken lokal "underleverandør" der havde snittet den.

 

rap-hoved

 

Nærbillede af skeen på denne tidlige Rapala wobler, foto af Svensk grejsamler

 

 

 

Skeer med et sammenflettet L og R, blev efter hvad jeg er blevet fortalt produceret til en Svensk grossist, måske Pebeco.

 

LR-logo

 

Her ses en af de meget få ske varianter, der findes på "Original Rapala"

 

Lak: I forhold til den lak vi kender er halvtredser lakken tyndere og dårligere dækkende.

Folien: Hvis man støder på andet end de typiske sølv og guld folier / farver, er der typisk tale om tidlige woblere. Stadigt under forudsætning af at der står "original rapala" med sort skrift i skeen.

 

skak-og-kobber

 

Her "skakbrædt" mønstret, som må forbindes med det Amerikanske marked, qua billederne fra "Marilyn Monroe" nummeret af "LIFE" magasin, fra 1962. Her ses også den sjældnere kobber folie, fra samme periode.

 

Finish: Vi kender alle den almindelige finish, perfekt drejede, ensartet dekoreret og pæn tyk transparent lak. Typisk for en række af de tidlige er at at man eksempelvis kan ane viren igennem ryg dekorationen.

 

stj-folie

 

Her ses den sjældne "Stjernefolie", på en af de tidligste maskinfremstillede "Original Rapala"

 

Kropsform: Nogle af de ældre originale er kendetegnede ved at formen på kroppen er "fladere". Nærmest som en alm. org. var blevet trykket lidt fladere, lidt højere og lidt tyndere. Hvis man finder billeder af de oprindelige håndsnittede, så er det lidt sjovt at skeens placeringer på disse. Disse vil udfra almindelige betragtninger omkring skeens afstand til frontøjet, have en langt mere slingrende gang med langt færre sidevers bevægelser end de senere.

 

Æsker: De alm. Grønne æsker med plastiklåg, stammer fra overgangen til "de nye rapaler" ca. 1970. Lidt ældre er samme type æsker, med det ældre rapala-fiske logo. Der er en klar tendens til at jo mere finsk der står på æsken jo ældre er de.

De ældste æsker skulle være "rene" papæsker med finsk tekst. "Rapala-Uistin" og måske "Palkittu" (præmie) og hvide eller brunlige farver. Disse må stamme fra slutningen af fyrrerne og fremefter.

 

Eksport æskerne er typisk til det amerikanske marked, her gælder samme tendens, med mindre og mindre Finsk tekst.

 

Rapala m barkkropp 1950

 

Rapala fra 1950´erne med barkkrop - foto af Svensk ejer og grejsamler